Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Φθηνοί τρόποι για να ασφαλίσετε το σπίτι σας

Θέλετε να ασφαλίσετε το σπίτι σας αλλά δεν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας; Στο παρακάτω άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας με χαμηλό κόστος.

Πρώτα από όλα ας κατηγοριοποιήσουμε τους τρόπους που μπορεί να μπει κάποιος στο σπίτι μας
1.    Να του ανοίξουμε τη πόρτα
2.    Να μας διαρρήξει την πόρτα
3.    Να μας διαρρήξει τη μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο

Προσοχή που ανοίγουμε την εξώπορτα της πολυκατοικίας και την πόρτα του σπιτιού μας

 

Για την εξώπορτα της πολυκατοικίας

Μπορεί να μας έχει χτυπήσει κάποιος το κουδούνι και να του έχουμε ανοίξει γιατί θέλει να μας πουλήσει κάτι ή να μας ρωτήσει κάτι. Αυτό πιο παλιά μπορεί να ήταν οκ να το κάνουμε, τώρα όμως καλύτερα είναι να μην ανοίγουμε σε αγνώστους. Αν μας χτυπήσει κάποιος το κουδούνι και δεν περιμένουμε επισκέψεις, δεν ανοίγουμε. Αν είναι κάποια επιστολή συστημένη θα σας αφήσει σημείωση η μεταφορική ή ο ταχυδρόμος και δεν θα χαθεί, οπότε μην ανησυχείτε. Αν αφορά διαφημιστικά καλύτερα να σας τα αφήνουν κάτω από την πόρτα ή σε γραμματοκιβώτιο από έξω. Την εξώπορτα είναι καλό επίσης να την έχετε κλειδωμένη όλες της ώρες της ημέρας.

Αν δεν περιμένουμε επισκέψεις καλό είναι να μην ανοίγουμε την πόρτα!

 

Για την πόρτα του σπιτιού μας

Αν κάποιος σας χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού σας (είναι μέσα στην πολυκατοικία σας), πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ματάκι (peephole) ή ματάκι με κάμερα (peephole with camera) για να δείτε ποιος σας χτυπάει. Υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος γείτονας που έχει την ανάγκη σας. Αν είναι κάποιος άγνωστος δεν έχετε υποχρέωση να ανοίξετε. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο είναι η αστυνομία, ζητήστε να δείτε την ταυτότητα τους πριν ανοίξετε.

 
Ματάκι πόρτας

Αποφυγή διάρρηξης πόρτας

Γενικά υπάρχει η φιλοσοφία ότι ‘αν θέλει κάποιος θα μπει’. Η πραγματικότητα είναι όμως ‘αν μπορεί κάποιος να μπει εύκολα, μάλλον θα μπει’. Αν δεν έχουμε τα χρήματα για να πάρουμε μια πόρτα ασφαλείας με ακριβή κλειδαριά και επειδή το άρθρο αφορά φθηνούς τρόπους ασφάλειας σπιτιού, θα εστιάσουμε στα απλά και οικονομικά.

 

Από την έξω μεριά της πόρτας

Αλλάξτε τον κύλινδρο (ειδικά αν έχετε τα παλιά κλασσικά κλειδιά με τα δοντάκια) και βάλτε έναν κύλινδρο ασφαλείας. Οι κύλινδροι είναι το κομμάτι που μπαίνει χωνευτό στη κλειδαριά.  Με λιγότερα από 50 ευρώ περίπου μπορείτε να πάρετε έναν αξιόλογο κύλινδρο που θα κάνει τη δουλειά του διαρρήκτη αρκετά πιο δύσκολη.
Κύλινδρος ασφαλείας


Εγκαταστήστε ένα προστατευτικό κυλίνδρου (defender) με περίπου 30 ευρώ. Τα προστατευτικά κυλίνδρου περιβάλλουν την υποδοχή του κλειδιού έτσι ώστε να μην είναι εύκολο το σπάσιμο του κυλίνδρου (ίσως ο πιο δημοφιλείς τρόπος διάρρηξης).
Defender κυλίνδρου

 

Από την μέσα μεριά της πόρτας

Από την μέσα μεριά της πόρτας μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιον καλό σύρτη (περίπου 2 ευρώ) για όταν βρίσκεστε σπίτι. Εναλλακτικά μπορείτε να εγκαταστήσετε και δεύτερο σύρτη. Για τους πιο ‘παρανοϊκούς’ υπάρχει και η μπάρα ασφαλείας πόρτας (50-100 ευρώ) όπου είναι μια μεγάλη μπάρα που λειτουργεί σαν 2ο επίπεδο μετά την πόρτα. Επίσης μπορείτε να βάλετε στοπ πόρτας με συναγερμό (περίπου 8 ευρώ) για να ειδοποιηθείτε αν υπάρχει παραβίαση.
Σύρτης

 
Μπάρα ασφαλείας


 
Door stop με συναγερμό

Προστασία μπαλκονόπορτας και παράθυρων

Για συρόμενες πόρτες/ μπαλκονόπορτες και παράθυρα αλουμινίου υπάρχει το τιγράκι/δαγκάνα. Το τιγράκι/δαγκάνα τοποθετείτε και πάνω και κάτω σε συρόμενες πόρτες και παράθυρα και εμποδίζει το άνοιγμα από την άλλη μεριά. Οι δαγκάνεις ασφαλείας κοστίζουν 3-10ευρώ και για κάθε φύλλο χρειάζεστε 2 (μια για πάνω και μια για κάτω)
Δαγκάνα


Για πιο οικονομικά μπορείτε να βάλετε κάποιον πύρο ασφαλείας ή ακόμα και τα δυο!

Για την ειδοποίηση σας όταν υπάρξει παραβίαση του παράθυρου υπάρχει μίνι συναγερμός με μαγνήτη που κοστίζει περίπου 10 ευρώ και ενεργοποιείται όταν ανοίξει το παράθυρο.
Μίνι συναγερμός παράθυρου

 

Προϋπολογισμός για βελτίωση της ασφάλειας του σπιτιού σας

Απλό ματάκι πόρτας: 5 ευρώ
Κύλινδρος ασφαλείας: 40 ευρώ
Defender κυλίνδρου: 30 ευρώ
Στοπ πόρτας: 8 ευρώ
Δαγκάνες ασφαλείας παραθύρων για 3 παράθυρα: 6χ5 = 30 ευρώ
Μαγνητικοί συναγερμοί παραθύρων για 3 παράθυρα: 3χ10 = 30 ευρώ
Συνολικό κόστος: 123 ευρώ

Αν δεν σας επηρεάζει η εμφάνιση της μπάρας ασφαλείας πόρτας, μπορείτε να αγοράσετε μια με 50 ευρώ.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας! Πολύ ωραίος ο τρόπος που μας παρουσιάζεται για την ασφάλεια του σπιιτού μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό άρθρο. Και οι τιμές που αναφέρεις είναι σωστές, για αποφυγή άνοιγμα πόρτας είανι πολύ καλές οι Defender κυλίνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχω στην κουζινα πορτα αλουμινιου που ανοιγει προς τα εξω πως μπορω να την ασφαλισω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή